Wear ink, NOT mink


(Damon i bakgrunnen, hihi)


 

Du tenker, dette er bare en annen crazy dyrevern blogger som til vanlig sitter å truer pelsbrukere til livs. Det er ikke min stil og hvordan jeg ønsker å fremme mine meninger. Jeg ønsker å gi kunnskap og skape debatt, jeg ønsker å fremstå som seriøs og ikke bare basere mine meninger om pelsdyrnæringen basert på at “dyrene er så søte”. “Alle som er i mot pels er gærne hippier, som drapstruer andre og er i mot det kun fordi Sophie Elise er det”. Hvem får dette for seg? Dette er fordommer som går igjen, spesielt av de som er for bruk av pels.

Hvert år blir mange mink og rev drept i forfengelighetens navn. Hver år får nye norske ungdommer en Canada Goose jakke. Hvert år så går dyrevernere i fakkeltog for å få en slutt på dette. En slutt på lidelsen for dyrene og slutt på importen. I Norge i dag, så trenger vi fysisk ikke pels. Ikke varmer pels noe mer enn annet – for det er tross av alt kun snakk om en pelskrage eller dusk på luen som oftest. Ikke er det etisk riktig og det er heller ikke mer miljøvennlig enn fuskepels.

Hvordan klarer noen mennesker å trekke skyggelappene på? Fordi barn lider i Afrika og under barnearbeid? De samme folkene som kjøper Canada Goose jakken sin er også ofte de som kjøper undertøyet sitt på H&M bare så det er sagt. Jeg får alltid høre, hva med menneskene? Så tenker jeg – ja, hva gjør du for de menneskene, som jeg gjør for dyrene? Hvorfor kan man ikke bry seg om begge? Når ble dyrevernere så trangsynte at menneskeliv ikke er verdt noe? Alle tror at dyrevernere er de som kun bryr seg om dyrene, så får resten av verdens befolkning seile sin egen sjø. Hvor kommer disse fordommene i fra?

En debatt om noe så alvorlig som pelsdyrnæringen bør foregå skikkelig, den bør bestå av faglig kunnskap og hvor ditt moralske kompass peker. Er det greit å mishandle norsk rev og mink fordi mennesker sulter i Afrika?

Hvis Norge legger ned pelsdyrnæringen så blir det verre i Kina?!?!??! Hver gang, hver gang så kommer det temaet opp. Hva om folk ikke hadde kjempet for kvinner i andre land, så hadde ikke jeg som kvinne fått lov å skrevet dette her nå for å si det slik. Neida, joda. Det er viktig at land går frem som gode eksempler for andre land ved å kutte ut en slik praksis. Det er jo litt ironisk for den norske pelsdyrnæringen og landbruksministerne har også brukt Kina-argumentet flittig, men hva hjelper det når norsk pelsdyrnæring har tilnærmet lik modell som den kinesiske? Hva når jeg forteller at den skandinaviske pelsdyrnæringen er den som ga den kinesiske sin grobunn? (KILDE). Kan også fortelle at i dag så er pelsdyrnæringen for godt borte fra Nederland, som var en av de største aktørene, pelsdyrbøndene gikk til retten mot myndighetene som gjorde næringen ulovlig – men  tapte. Dette sier alt om hvor viktig det er at land tar avstand fra å statsfinansiere slik dyremishandling, og la det i det hele tatt være lov!

Jeg har alltid vært i mot pels, så lenge jeg kan huske. Jeg kan huske hvordan jeg skjelte ut kunst og håndverk læreren min hver gang hun gikk rundt med kanin skjerfet sitt. Jeg husker hvordan jeg truet bestemor med å kaste pelskåpen i peisen og sel-skinn skoene rett etter. Kaller dere sånne som meg for hjernevasket av dyrevernere som NOAH? Dette er ren og skjer empati. Jeg har ingen foreldre som har vært genuint opptatt av dyrevelferd slik som jeg er, men jeg vet at de har blitt mye mer opptatt av det etter jeg har vist mitt glødende engasjement. Jeg tror at empatien for dyr har noe med hvilke holdninger dine foreldre har ovenfor dyr.

Noen av de tristeste debattene er de som angriper de som er i mot pels fordi de ikke er vegetarianere….  Jeg bruker ikke pels, jeg holder meg unna skinn, bruker ikke dyretestet kosmetikk/såper, jeg bruker ikke dun, jeg har redusert kjøttinntaket (jeg spiser forøvrig for det meste storfe og svin), spiser ikke gåselever, prøver å ha kjøttfrie dager, jeg besøker ikke dyreparker/delfinariumer/sirkus. Jeg er ikke feilfri, og håper styrken til å være vegetarianer en dag vil komme til meg. Å kutte ut pels det er noe som er så enkelt å gjøre, det er ikke livs nødvendig og bør faktisk være den letteste tingen å kutte ut i livet ditt. Det er ikke kult å kle seg opp i dyrs lidelser. Aldri. Det skumle med å rakke ned på de som bryr seg om noe er at det kan ende med at de ikke vil engasjere seg i det hele tatt.


På lørdag, 14. november har du en unik mulighet til å gi norske pelsdyr en stemme, i hele 24 norske byer vil denne kvelden bli lyst opp av fakler, briste av de engasjertes røst som ber om at pelsdyrnæringen skal bli lagt ned en gang for alle. Vis at du bryr deg og tar dyrs rettigheter på alvor, at du sier nei til at skattepengene dine skal gå til å finansiere utnyttelse av nesten en million dyr i pelsdyrnæringen i Norge hvert år. 

Bruk disse minuttene videoen tar, ved å høre på Kjell Nordströms sin appell under fjorårets fakkeltog, den er ekstremt gripende og husker at tårene nesten presset på der jeg sto i den kalde november kvelden i fjor. 

Hva mener du om temaet?
(Jeg er åpen for debatt så lenge den blir holdt på et saklig nivå)

4 kommentarer
  1. Hurra!! Føler jeg er den eneste bloggeren som skriver om dette. Er SÅ enig i alt du skriver, å det varmer hjertet mitt å lese. Skal ut ikveld å henge opp plakater for fakkeltoget selv. Ble vegerarianer for ett par dager siden faktisk. Trodde jeg skulle dø, men det går heelt fint. Har nesten ikke lyst på kjøtt lenger. Ser masse på filmer fra matindustrien som motiverer meg haha… vil absolutt ikke være med på det. Anbefaler deg å se Paul Mccartney – if slaughterhouses had glasswalls (søk opp på youtube) den er jævlig. Satt å hylgrein hele filmen, men det var denne som fikk meg til å bli vegetarianer. I tillegg snakket jeg med masse frivillige hos Noah, som inspirerte meg! Ønsker deg lykke til uansett! Du gjør mer enn mange, å det er såå viktig!

  2. Ida Johanson: så deilig å lese om andre engasjerte ??????

   Hadde vært lettere om jeg likte mer mat, er egentlig der problemet mitt ligger for er så mye jeg ikke liker 🙁 så for at jeg skal kunne bli vegetarianer så må jeg nok jobbe en del med meg selv, for jeg har mentaliteten til det for det er grusomt:( men er mye jeg har kuttet ut, og heldigvis er noe bedre enn ingenting, alt til sin tid ??

  3. Om det er lite du liker,og du sliter med å finne vegansk mat kan du jo sjekke ut sunkost på gunerius? De har masse vegansk mat som er kjøtterstattere. Da kan du jo starte derfra å prøve å bytte ut noe av kjøttet i maten med noe de har der, og etterhvert prøve å bytte ut det igjen med bønner og linser? 🙂 Da vil du vende deg til smaken, og kanskje like det! 🙂

  4. Marthe Nybakke: Jaa, liker en del av de kjøtterstatterne! Blir nok med tiden å komme til å bruke de istedenfor diverse kjøtt og ta det derifra 🙂 Liker ikke bønner og linser og sånt, er det som er problemet 🙁 liker stort sett kun salat, mais, agurk, paprika og erter av grønnsaker, og blir fort veldig ensidig da

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg