Kraków – Reisedagbok

Følg bloggen min på facebook HER.

S Ø N D A G

Vi reiste fra Rygge flyplass en gang etter 12, og var fremme i Kraków rundt 14:00 – det som møtte oss var ekstreme folkemengder grunnet WYD (World Youth Days) hvor unge katolske pilgrimer har møttes – dette gjorde også at Auschwitz var stengt alle dagene vi var der…. utenom dagen vi skulle dra. Selvfølgelig, så vi fikk jo en “dritt” start før vi dro på tur, for fant ut dette kvelden før vi dro. Men utrolig gøy å se så mye mennesker på et sted, og fra så mange forskjellige land! 

Vi kom oss til leiligheten vi hadde leid for oppholdet – den var heeeelt okei! Ikke spesielt vakker, men helt okei. Var Wifi der, så var fornøyd med det – og leiligheten i seg selv var stor, og bakgården som dere ser ovenfor var jo faktisk ganske sjarmerende. Vi satte fra oss bagasjen og kom oss til sentrum – etter mye om og men, etterpå var vi jo flaue for vi gikk kanskje 20 min. lengre omvei enn vi trengte, hhahaha! Det begynte jo også å tordne kraftig, vet jo fra forrige gang jeg var der at det er mer ekstremt tordenvær i Kraków og visste at det skulle tordne nå så var jo forberedt, men ikke å se det blå lynet i sidesynet og at det buldret sååååå fælt. Usj.

Ettermiddagen/kvelden ble brukt på å kikke rundt i byen, spise mat, litt godt i glasset og godt selskap! Vi fant jo også en resturant/pub – Bulldog, som vi stortrivdes på med en gang og besøkte faktisk 4 ganger til i løpet av oppholdet!

M A N D A G

 

Mandag så spiste vi frokost på Bulldog, enkel og grei frokost før vi vandret til Galeria Krakówska – et veldig stort kjøpesenter! Vi gikk jo faktisk igjennom hele kjøpesenteret, sist gang så rakk vi ikke dette. Jeg endte opp en Juicy Couture kosedressen og Starbucks koppen, ellers fikk vi jo kjøpt litt reisegaver o.l.

Det skjedde jo også litt action, for som jeg skrev så var det jo ekstreme folkemengder i byen – også på kjøpesenteret, der klarer en jente å sette fra seg en papirpose stappet med masse ting (for disse pilgrimene hadde med seg så mye, som de gikk rundt med hele tiden), det surret jo over høytaleren om at dersom noen setter fra seg bagger o.l. så vil dette bli pålagt et gebyr på 500 PL (Ca. 1000,- kr) – og selvfølgelig kom jo både politiet, vektere, bombegruppen og alt for å klarere denne posen, jenta kom jo til rette men ad flauhet så knakk hun jo sammen – skjønner jo det, er jo ikke akkurat spesielt kult å få til slike oppstandelser, for bygget kunne jo blitt evakuert. Vil bare påpeke hvor bra det er at de tar gjenglemte bagger/vesker/poser alvorlig, spesielt når det er så mye folk. Det var også veldig mye politi i gatene og ved markedsplassen (som er et “knutepunkt” i byen) – vi følte oss veldig trygge! 

Etter en lang shoppingrunde (som faktisk gikk utrolig raskt) så slappet vi av ved markedsplassen – som vi pleide å være mest på. Vi slappet av og bestilte pizza, når vi venter hører vi plutselig en GRUUUUSOM sirene og vi ser masse pyro. Vi tenkte jo selvfølgelig at dette må jo være et nasjonalistisk opprør mot det katolske besøket i byen, men det var et nasjonalistisk “statment” for å minne alle på at 1. august 1944 stod Polen opp for seg selv – les mer om dette HER.

Vi fikk jo også oppleve noe veldig gøy, street dansere som prøvde å samle inn penger – de var sååå utrolig flinke! Han ene var veldig Michael Jackson-inspirert, men hadde helt syyyyk kroppsbeherskelse. Så vi nøt litt godt i glasset med relativt morsom underholdning! Vi spiste også veldig god mat, men servicen var helt forferdelig. Vi ble glemt av x-antall ganger, fikk servert maten til forskjellige tider (mamma fikk frisen sin, så fikk jeg og Erik maten vår 20/30 min senere….) og de toppet kaken ved å legge på 2 ekstra øl på regningen (og krangle på det) og legge ved en lapp om KRAV på 10% tips. Dette er vell kanskje den værste resturantopplevelsen vi har hatt? Vil også påpeke at det er svært få service innstilte mennesker i butikker, resturanter osv. i Kraków, men de på Bulldog var helt fantastiske og overbegesistret for at vi hele tiden kom tilbake ♥

T I R S D A G

IT’S MY BIRTHDAY!
Jeg fikk faktisk gave på natten da vi kom hjem natt til tirsdag, jeg var jo i lykkerus for å få en så fantastisk fin jakke som jeg virkelig ønsket meg! I god bursdag-stil så fikk jeg jo bestemme alt den dagen, så brunsjen ble inntatt på Hard Rock Café – og de leverte jo varene som vanlig. Elsker maten der! Ellers så vandret vi litt rundt for å kikke, nøt det fine været og hygget oss sammen! Vi tok dagen veldig med ro.

Kvelden ble brukt til litt godt i glasset og biffmiddag på Sphinx – veldig god mat til en rimelig pris! Var stappfult der, så man ser jo at det er et populært sted å gå til.  

Funfact: Noe som er litt gøy er at i den svære kirken på markedsplassen så er det en som spiller trompet i nesten alle vinduene øverst hver time! 

O N S D A G
 

Onsdagen startet med en rask frokost på Bulldog igjen, den ble ganske rask fordi denne dagen skulle brukes til historie! Vi tok taxi ut til Oskar Schindler’s Enamel Factory, der var det jo en god del kø men gikk veldig fort. Skriver mer om besøket der senere med MASSSSSE bilder (valgte å ta de i eget innlegg da det er omkring 50 bilder fra museet jeg ville vise dere, hahahh!)

Etter museumsbesøket dro vi til Galeria Kazimiers for å se om vi fant noen sko til meg, et “stort” kjøpesenter som var veldig rolig og behagelig da det ligger utenfor bykjernen i jøde-delen av byen. Vi endte med å ta lunsjen på Pizza Hutt hvor vi betalte ca. 70,- PL(x2 ca.) for en medium pizza med tykk bunn, liten pizza med tykk bunn, en øl og en mugge med brus….. Altså hvor billig går det ann å bli? 

Etter lunsjen satte vi oss i taxi igjen for å se gamle-Płaszów konsentrasjonsleir, det som møtte oss var jo det svære monumentet. Bak det store monumentet er det en bakke eller en “kulp” hvor det ble gjort massehenrettelser under 2. verdenskrig. Rundt på området der var det også flere monumenter, vi fulgte dessverre ikke veien rundt – for var lite informasjon der, men er tydeligvis mer å se enn det vi fikk se! Vi slet med å få taxi tilbake da de på sentralbordet var helt umulige å få til å forstå hvor vi var, de skjønte ikke uttalen vår og vi klarte jo ikke akkurat å uttale adressen til stedet – de vet egentlig ikke hvor noe er med mindre du har en adresse. Så vi var jo ganske frustrerte, etter mye om og men fikk vi en bensinstasjonsdame til å ringe for oss! Du kan lese mer om Płaszów konsentrasjonsleir HER, eller se filmen “Schindler’s liste” HER.

Etter en dag med ekstremt mye inntrykk så nøt vi finværet og jeg drakk tidenes BESTE strawberry daiquiri, så spiste vi sen middag på Sphinx igjen – fantastisk god carbonara med mye smak! Denne kvelden tok vi “helt ut” siden det var siste kvelden, så ble relativt sent på oss, hahha.
 

 T O R S D A G

Dagen for å reise hjem! Trist, men alt som er bra må alltid ta slutt en dag. Borte bra – hjemme best! Den reise hjem dagen er alltid så rar syntes jeg, men tiden gikk fort. Jeg spiste carbonara til frokost igjen – for å ha mat som holder litt lenge, da jeg ikke kom til å få spist igjen før rundt 21:00 igjen på kvelden, så vi nøt frokost/lunsjen før vi tok taxi ut til “Factory” 5 min unna flyplassen, her er det nemlgi store merke-outlet, hvor jeg endte opp med mine Nike Air Max til 270,- PLN!!!!!! (Sjekket kontoen….. Det ble bare 440,- kr for dem). Men her fikk vi jo også problemer med å ringe taxisentralen, fordi de visste ikke hvor det var…. selv om det er masse reklame rundt flyplassen om det, hahah oh lord vi grodde noen grå hår for å si det slik! 

Alle fikk en liten høneblund på flyet, og togturen fra Moss gikk bra – bortsett i fra at det var 40 min med buss for tog fra Vestby. Når vi kom hjem var vi greit slitne, prøvde å rydde litt og spiste taco! ♥


Kraków er ABSOLUTT en by jeg anbefaler alle å beske, mye historisk å se og gode shoppingmuligheter. Mange fantastiske spisesteder – også er jo byen helt fantastisk fin. Vi rakk ikke å se alt vi ønsket denne gangen, og fikk jo heller ikke besøkt Auschwitz så vi vurderer faktisk en ny tur allerede i høstferien. Billig mat, billig øl – god stemning og mye folk! 

Har du vært i Kraków før? /  Hva syntes du om bildene? /  Noe du lurer på om byen?

6 kommentarer

Siste innlegg